Gofry każdy chyba lubi .Moja rodzina je uwielbia,więc często je przygotowuję.Podane z bitą śmietaną są bardzo pyszne.Idealne na podwieczorek.Zapraszam.
Składniki:
50 dag mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka mleka
15 dag masła lub margaryny
30 dag cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
dodatkowo:
bita śmietana
dowolna posypka np:starta czekolada,cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Jajka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym na puszystą masę.
Masło lub margarynę roztopić i przestudzić.
2. Do utartych jajek dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia,mleko, a
na koniec masło.Całość dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany.
3. Gofry należy piec w rozgrzanej gofrownicy.
4. Upieczone gofry podawać z bitą śmietaną ,dowolnie udekorować.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz