środa, 18 marca 2015

Francuskie bagietki.

Wystarczy poświęcić trochę czasu,żeby cieszyć się domowym pieczywem,bo wiadomo ,że domowe pieczywo smakuje najlepiej.Bagietki są pyszne z bardzo chrupiącą skórką.Zapraszam.




Składniki:
 3 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy lub oleju

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej i ciepłym mlekiem i wodą.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby podrosły,na około 25 minut.


2. Do mąki dodać sól,oliwę i wyrośnięte drożdże,zagnieść mięciutkie ciasto.Uformować kulę,włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około półtorej godziny,żeby ciasto wyrosło.


3. Następnie ciasto podzielić ciasto na dwie części i uformować dwie podłużne bagietki.Bagietki ponacinać nożem.


4. Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


5. Bagietki piec około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni.


6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz