Kto chętny na pyszną domową rureczkę? Ciasto wyszło mi niezwykle kruche,
przyjemnie chrupało podczas jedzenia, a krem niezwykle puszysty. Idealne na różne imprezy, urodziny czy spotkania rodzinne, lub tak po prostu na podwieczorek. Osobiście uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy. Bardzo polecam. Zróbcie takie, a ja słodkich inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki tortowej
1 szklanka śmietany 18 %
Na nadzienie:
2 szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do posmarowania foremek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych rurek:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę.
2. Formowanie rurek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy
posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm,
nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek. Foremki można
posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, ciasteczka
ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki.
3. Do pieczenia: Tak wykonane rurki układamy na niczym nie wyłożonych blaszkach.
4. Pieczenie i studzenie: Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
5. Nadzienie: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Można dodać łyżkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie i przestudzoną.
6. Nadziewanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Napełniamy rurki i oprószamy je cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki do stężenia kremu. Po tym czasie podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z mojej receptury wychodzi około 50 sztuk rurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz