Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
2 szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do posmarowania foremek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób wykonania:
1. Ciasto: składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2. Wałkować i kroić paski o szerokości 2 cm ,nawijać na foremki do rurek,które za pierwszym razem należy posmarować olejem.
3.Rurki ułożyć na blasze do pieczenia.
4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Upieczone zdjąć z foremek i wystudzić.
5.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
6.Za pomocą szprycy napełniać rurki i oprószyć cukrem pudrem.Smacznego.
Rady: Z porcji wychodzi około 40 sztuk.Zamiast kremówki możemy ubić dwie śmietany typu ,,Śnieżka'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz