czwartek, 12 marca 2015

Rurki z bitą śmietaną.

Bardzo słodkie,ale trudno im się oprzeć.Wystarczy poświęcić trochę czasu i mamy pyszny deser.Moja rodzina uwielbia rurki z bitą śmietaną.Zapraszam.





Składniki:

 Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli

Nadzienie:
2 szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do posmarowania foremek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób wykonania:
1. Ciasto: składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.


2. Wałkować i kroić paski o szerokości 2 cm ,nawijać na foremki do rurek,które za pierwszym razem należy posmarować olejem.


 3.Rurki ułożyć na blasze do pieczenia.


4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Upieczone zdjąć z foremek i wystudzić.



5.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.


 6.Za pomocą szprycy napełniać rurki i oprószyć cukrem pudrem.Smacznego.

Rady: Z porcji wychodzi około 40 sztuk.Zamiast kremówki możemy ubić dwie śmietany typu ,,Śnieżka'




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz