Przepis na tę zupę znalazłam w książce kucharskiej ,,Kuchnia
skandynawska'',oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany.Zupa
wyszła bardzo pyszna i delikatna w smaku.Zapraszam.
Składniki:
1 duży por
1 cebula
20 dag serka topionego ( u mnie kremowy )
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany 18 %
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
15 dag startego żółtego sera
Wykonanie:
1. Por obieramy z wierzchnich liści,odcinamy część zieloną.Cebulę obieramy.
Warzywa myjemy i osuszamy.
2. Następnie warzywa kroimy w cienkie półplasterki.
3. W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę
przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4. Serki topione przekładamy do miski,wlewamy około pół szklanki gorącej
wody i mieszamy aż serki się rozpuszczą.Następnie do serków dajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy.
5. Serki wraz ze śmietaną wlewamy do zupy,chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Gorącą zupę nalewamy na talerze i posypujemy startym serem żółtym.
7.Podajemy od razu gorącą.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz