niedziela, 15 marca 2015

Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.

Pyszny pachnący ziołami chlebek, który upiekłam na kolację, bardzo nam smakował.Duża ilość ziół sprawiła,że jest niezwykle aromatyczny,do tego roztopiony żółty ser.Po prostu pysznie.Zapraszam.




Składniki:
 2 szklanki mąki pszennej ( typ 450 )
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ciepła woda (około 1 szklanka)
2 łyżki oleju

dodatkowo:
10 dag dowolnego sera żółtego ( w plasterkach )
suszona bazylia
zioła prowansalskie
papryka w proszku ostra lub słodka
mąka do podsypania
olej do posmarowania

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłej wody,przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
2. Do mąki dodać łyżeczkę soli,olej i drożdże,zagnieść mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolać jeszcze ciepłej wody.
3. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
4. Jedną część wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,posmarowanej masłem.Na cieście ułożyć warstwę sera żółtego i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Docisnąć brzegi ,żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia.
5. Ciasto posmarować olejem i posypać ziołami.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
6. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz