Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
10 dag chałwy waniliowej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo-chałwowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
30 dag chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Piana z chałwą:
4 białka
szczypta soli
pół szklanki cukru
5 dag chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodajemy chałwę i ucieramy,na koniec dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia.Dokładnie ucieramy.Następnie ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy żółtka,jajka,chałwę,proszek do pieczenia i budynie w proszku,dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy ser i mieszamy.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodajemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie wsypujemy
budynie i ubijamy.Na koniec chałwę ścieramy na tarce o dużych
oczkach,mieszamy.
4.Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie za pomocą łyżki wykładamy ciasto,równo rozsmarowujemy.
Na ciasto wykładamy masę serową,a na masę serową wykładamy piankę chałwową.
5.Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni.
Studzimy w blaszce (najlepiej przez całą noc ) w lodówce.
6. Wystudzony sernik wyjmujemy z blaszki kroimy.Smacznego.
Rady:
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz