piątek, 13 marca 2015

Sernik potrójnie chałwowy.

Ten sernik jest idealny dla wielbicieli chałwy.Ja uwielbiam.Sernik chałwowy piekłam pierwszy raz,wyszedł niezwykle pyszny.Każda warstwa posiada w sobie chałwę.Spód jest pysznie chrupiący,ponieważ chałwa się w nim scukrzyła.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
10 dag chałwy waniliowej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo-chałwowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
30 dag chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Piana z chałwą:
4 białka
szczypta soli
pół szklanki cukru
5 dag chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodajemy chałwę i ucieramy,na koniec dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia.Dokładnie ucieramy.Następnie ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.


2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy żółtka,jajka,chałwę,proszek do pieczenia i budynie w proszku,dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy ser i mieszamy.

 3.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie wsypujemy budynie i ubijamy.Na koniec chałwę ścieramy na tarce o dużych oczkach,mieszamy.


4.Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wykładamy ciasto,równo rozsmarowujemy. Na ciasto wykładamy masę serową,a na masę serową wykładamy piankę chałwową.


5.Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w blaszce (najlepiej przez całą noc ) w lodówce.


6. Wystudzony sernik wyjmujemy z blaszki kroimy.Smacznego.

Rady:
 Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz