wtorek, 31 marca 2015

Keks królewski z bakaliami.

Pochwalę się, że upiekłam bardzo pyszny keks z dużą ilością bakalii, taki jaki lubię najbardziej. Możemy go również upiec na świąteczny stół. Dodam, że zawsze się udaje. A jak pięknie pachnie...mniam. Chcecie się przekonać to upieczcie koniecznie. Zapraszam :)




Składniki:

Ciasto:
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
4 jajka
szczypta soli
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag dowolnych bakalii ( mieszanki keksowej, rodzynek, orzechów )

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy



Wykonanie:

1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.

2. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy.

3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem, wsypujemy bakalie i mieszamy.


4. Przygotowane ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


5. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.


6. Gotowy keks studzimy, kroimy, podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Używamy dowolnej ulubionej mieszanki keksowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz