Pochwalę się, że upiekłam bardzo pyszny keks z dużą ilością bakalii, taki jaki lubię najbardziej. Możemy go również upiec na świąteczny stół. Dodam, że zawsze się udaje. A jak pięknie pachnie...mniam. Chcecie się przekonać to upieczcie koniecznie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
4 jajka
szczypta soli
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag dowolnych bakalii ( mieszanki keksowej, rodzynek, orzechów )
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
Wykonanie:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.
2. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem, wsypujemy bakalie i mieszamy.
4. Przygotowane ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
5. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Gotowy keks studzimy, kroimy, podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Używamy dowolnej ulubionej mieszanki keksowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz