Pyszna i rozgrzewająca zupa.Jaglane kluseczki robiłam pierwszy raz i wyszły bardzo smaczne.Bardzo pasują do rosołu.Zapraszam.
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
sól,pieprz
koperek (według uznania )
natka pietruszki ( według uznania )
kluseczki:
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
sól,pieprz
2 łyżki mąki pszennej
półtorej łyżki bułki tartej
pół małej cebuli
1 łyżka oleju
Wykonanie:
1. Skrzydełka oczyszczamy,myjemy,osuszamy,dajemy do garnka,zalewamy zimną
wodą,około półtora litra.
Marchewkę i pietruszkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych
oczkach.
Przekładamy do mięsa i gotujemy do miękkości.Miękkie skrzydełka
wyjmujemy a wywar przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy
posiekany koperek i pietruszkę.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia.
3. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na
opakowaniu.Ugotowaną przekładamy do miski,dodajemy łyżeczkę
masła,mieszamy i na kilka minut przykrywamy pokrywką.Po tym czasie kaszę
studzimy.
4. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajko,dodajemy mąkę pszenną,bułkę
tartą,usmażoną cebulę i koperek,przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem,mieszamy.
5. W garnku gotujemy osoloną wodę,łyżką wrzucamy niewielkie kluseczki i
gotujemy około 5 minut.Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy
kluseczki i przekładamy do rosołku.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz