sobota, 14 marca 2015

Merengi kawowe czyli bezy.

Bezy możemy upiec gdy zostanie nam białek np. z pieczenia pączków czy faworków.Niezwykle słodkie,przełamane lekką nutką kawy.Zapewniam,że nie można się od nich oderwać.Zapraszam.





Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Kawę wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta dokładnie ją rozgniatamy.
4. Następnie kawę wsypujemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
5. Pianę z białek przekładamy do szprycy lub łyżeczką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bezy.
6. Bezy pieczemy około 20 minut,następnie suszymy w lekko uchylonym piekarniku,przez około 40 minut ,w temperaturze około 140-150.
7.Smacznego.

Rady: Przepis na dwie blaszki bezików.
1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz