Zapraszam na niezwykle kruche i pyszne ciasto. Mąka krupczatka sprawia, że ciasto jest
delikatne w smaku.Takie ciasto możemy upiec z dowolnymi świeżymi
owocami. Polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam. Upieczcie koniecznie, bo warto :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Pianka:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagniatamy ciasto. Następnie
ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej części dodajemy kakao i
zagniatamy.
2. Jedną część jasnego ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Następnie następnie na ciasto jasne
rozkruszamy ciasto ciemne, na ciasto ciemne układamy pokrojone w
plasterki brzoskwinie ( dokładnie odsączone i osuszone z zalewy ).
3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo
wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na
koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na brzoskwinie, na
koniec kruszymy drugą część jasnego ciasta.
4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanki do odmierzania składników użyłam o pojemności 250 ml.
Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych świeżych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz