środa, 18 marca 2015

Placuszki z kukurydzy i groszku z serem żółtym

Takie placuszki są idealne na przekąskę, kolację czy śniadanie. Są bardzo sycące. Można podać je udekorowane ulubionym ketchupem, ja podałam z pyszną i kolorową sałatką. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Z tej receptury wychodzi 12 sztuk placuszków. Zróbcie takie.

 




Potrzebujemy:

4 jajka

10 dag sera żółtego w kawałku

1 puszka zielonego groszku

1 puszka kukurydzy

6 łyżek mąki tortowej

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

olej do smażenia

ewentualnie ketchup do polania





Wykonanie pysznych placuszków:

 

1. Jajka miksujemy z mąką, dodajemy groszek i kukurydzę odsączone dokładnie z zalewy i połowę sera żółtego startego na tarce na małych oczkach, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcje ciasta formując placuszki. Następnie smażymy z obu stron po kilka minut na ładny złoty kolor. Usmażone posypujemy resztą sera żółtego, gdy ser się rozpuści zdejmujemy z patelni. Podajemy.

 

 


2 komentarze:

  1. Robilam juz z kukurydza, ale dodatek groszku wydaje sie zachecajacy!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z groszkiem tez są bardzo smaczne.
    Polecam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń