Takie placuszki są idealne na przekąskę, kolację czy śniadanie. Są bardzo sycące. Można podać je udekorowane ulubionym ketchupem, ja podałam z pyszną i kolorową sałatką. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Z tej receptury wychodzi 12 sztuk placuszków. Zróbcie takie.
Potrzebujemy:
4 jajka
10 dag sera żółtego w kawałku
1 puszka zielonego groszku
1 puszka kukurydzy
6 łyżek mąki tortowej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
ewentualnie ketchup do polania
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Jajka miksujemy z mąką, dodajemy groszek i kukurydzę odsączone dokładnie z zalewy i połowę sera żółtego startego na tarce na małych oczkach, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcje ciasta formując placuszki. Następnie smażymy z obu stron po kilka minut na ładny złoty kolor. Usmażone posypujemy resztą sera żółtego, gdy ser się rozpuści zdejmujemy z patelni. Podajemy.
Robilam juz z kukurydza, ale dodatek groszku wydaje sie zachecajacy!
OdpowiedzUsuń:)
Z groszkiem tez są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)