niedziela, 21 maja 2017

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką.

Ten tort chociaż jest bardzo prosty w wykonaniu jest bardzo pyszny. Lekki i taki lekko kwaskowaty, nie za słodki, taki w sam raz. Polecam upiec go na podwieczorek lub urodziny.
Tort podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Zapraszam na tort:)









Składniki:

Biszkopty x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka cytrynowa:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
1 cytrynowa galaretka
250 ml gorącej wody

Dodatkowo:
1 słoiczek powidła śliwkowego
dowolna cukrowa posypka
5 dag białej czekolady

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy.

3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również boki tortu, wierzch również smarujemy powidłem, na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki według uznania.

4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtaczamy nią boki tortu. A wierzch dekorujemy cukrową posypką.

5. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej całą noc. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego.

Rady: 
Tortownica o średnicy 18 cm.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % , ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.



8 komentarzy:

  1. Zobaczyłam ten tort, przeczytałam składniki i już wiem, że ten torcik skradłby moje serce :) Smaki takie jak uwielbiam, a do tego wygląda obłędnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Aniu torcik chociaż prosty to jest bardzo pyszny :)

      Usuń