poniedziałek, 23 marca 2015

Klopsiki w potrawce.

Uwielbiam takie dania jednogarnkowe,bardzo syte i bardzo gorące.Podajemy ze świeżym pieczywem.Zapraszam.




Składniki:

pulpeciki:
 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
2 jajka
sól,pieprz
cebula
bułka tarta
1 bułka namoczona i odciśnięta

dodatkowo:
1 kg pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
ostra papryka w proszku
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy,dokładnie osuszamy , mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką w maszynce.Do mięsa wbijamy jajka,przyprawiamy solą i pieprzem do smaku,dokładnie mieszamy.Następnie z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i osmażamy pulpeciki,które przekładamy do garnka.
3. Pieczarki obieramy,płuczemy i kroimy.Przesmażamy na odrobinie oleju i dodajemy do pulpecików.
4.Cebulę i paprykę obieramy,z papryki usuwamy gniazdo nasienne,cebulę kroimy w piórka,a paprykę w paski,przesmażamy na oleju i wrzucamy do garnka.
5. Podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ,około 45 minut.Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i przecier pomidorowy.Przyprawiamy solą,pieprzem i ostrą papryką.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz