Jak macie ochotę na coś pysznego to polecam Wam recepturę na pyszne drożdżowe wianuszki.
Są one szybkie w wykonaniu, ponieważ ciasto nie musi wyrastać, robimy i od razu pieczemy. Możemy je
upiec tak po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lub dla niezapowiedzianych
gości.
Bardzo polecam. Zróbcie takie.
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki śmietany 18 %
1 żółtko
2 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
12,5 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 białko
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych wianuszków waniliowych:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtko i roztarte składniki. Zagniatamy ciasto.
3. Oba cukry mieszamy dokładnie ze sobą. Każdy wianuszek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie cukrem.
4. Wianuszki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
5. Upieczone wianuszki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyjdzie około 16 sztuk.
Wianuszki wyrabiamy od razu, nie czekamy aż ciasto wyrośnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz