środa, 18 marca 2015

Drożdżowe waniliowe wianuszki

Jak macie ochotę na coś pysznego to polecam Wam recepturę na pyszne drożdżowe wianuszki. 
Są one szybkie w wykonaniu, ponieważ ciasto nie musi wyrastać, robimy i od razu pieczemy. Możemy je upiec tak po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lub dla niezapowiedzianych gości.
Bardzo polecam. Zróbcie takie.






Potrzebujemy:
 
 
Na ciasto:
 
2 szklanki mąki tortowej
 
pół szklanki śmietany 18 % 

1 żółtko

2 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

12,5 dag masła lub margaryny
 


Dodatkowo:
 
1 cukier waniliowy

4 łyżki cukru

1 białko

mąka do podsypania stolnicy
 
 
 

Wykonanie pysznych wianuszków waniliowych:

 
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtko i roztarte składniki. Zagniatamy ciasto.


2. Ciasto dzielimy na części i na stolnicy oprószonej mąką toczymy dość długie wałeczki, z połowy wałka formujemy kółko, a następnie pozostałym ciastem owijamy ( oplatamy to kółko ).
 
3. Oba cukry mieszamy dokładnie ze sobą. Każdy wianuszek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie cukrem.
 
4. Wianuszki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 
 
5. Upieczone wianuszki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
 
Z tej receptury wyjdzie około 16 sztuk. 
 
Wianuszki wyrabiamy od razu, nie czekamy aż ciasto wyrośnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz