piątek, 13 marca 2015

Tureckie chlebki pita.

Pierwszy raz upiekłam te chlebki i na pewno nie ostatni.Bardzo smaczne ,idealne na przekąskę.Smakują ciepłe jak i zimne.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże i stopniowo dodając ciepłą wodę zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.


3. Ciasto podzielić na 8 części,każdą część wałkować na posypanej posypanej mąka stolnicy,na niezbyt cienkie placki.


 4.Następnie chlebki smażyć na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony,często obracając chlebki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz