piątek, 13 marca 2015

Tureckie chlebki pita

Pierwszy raz upiekłam te chlebki i na pewno nie ostatni. Bardzo smaczne, idealne na przekąskę. Smakują ciepłe jak i zimne.Można podać z dowolnymi dodatkami, warzywami, miesem, sosami, czy tak po prostu zjeść. Bardzo polecam.






Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej-tortowej

pół szklanki ciepłego mleka

pół szklanki ciepłej wody

1 mała płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

2 dag świeżych drożdży

 

Dodatkowo: 

mąka pszenna do posypania stolnicy




Wykonanie pysznych chlebków pita:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Drożdże podwoją swoją objętość.

2. Do mąki dodajemy sól,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej ciepłej wody, jej ilość zależy od wilgotności mąki, wodę najlepiej wlewać stopniowo .Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.


3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na posypanej posypanej mąka stolnicy na niezbyt cienkie placki, o średnicy patelni na której będziemy je smażyć.


 4. Następnie chlebki smażymy na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony często je obracając.

5. Studzimy je na metalowej kratce. Gotowe podajemy smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Wychodzi 8 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz