Pierwszy raz upiekłam te chlebki i na pewno nie ostatni. Bardzo smaczne, idealne na przekąskę. Smakują ciepłe jak i zimne.Można podać z dowolnymi dodatkami, warzywami, miesem, sosami, czy tak po prostu zjeść. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej-tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
1 mała płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 dag świeżych drożdży
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych chlebków pita:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Drożdże podwoją swoją objętość.
2. Do mąki dodajemy sól,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłą wodę
zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej ciepłej wody, jej ilość zależy od wilgotności mąki, wodę najlepiej wlewać stopniowo .Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w
ciepłe miejsce.
3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na posypanej posypanej mąka stolnicy na niezbyt cienkie placki, o średnicy patelni na której będziemy je smażyć.
4. Następnie chlebki smażymy na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony często je obracając.
5. Studzimy je na metalowej kratce. Gotowe podajemy smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Wychodzi 8 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz