piątek, 13 marca 2015

Pizza z pomidorowym sosem i mozzarellą.

Pyszny i pachnący sos z ziołami,czosnkiem i pomidorami,na niezwykle mięciutkim cieście.Bardzo syta i pyszna pizza.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 i pół dag drożdży
półtorej szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
około 150 ml ciepłej wody

Sos:
1 puszka pomidorów w zalewie
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone

Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
masło do posmarowania formy
mozzarella 1 kulka około 12 dag

Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie,wlewamy do mąki i mieszamy widelcem.Nie zagniatamy.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej,zagniatamy ciasto.Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
3. Czosnek i cebulę obieramy,następnie drobniutko kroimy.W garnku rozgrzewamy trochę oleju,wrzucamy cebulę z czosnkiem i chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie przypiec.Wlewamy całą zawartość puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.
4.Sos przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ziołami.Studzimy.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki posmarowanej masłem ,o średnicy 25 cm.Na ciasto wykładamy sos.
6. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,10 minut przed końcem pieczenia wykładamy pokrojony ser mozzarella.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz