sobota, 14 marca 2015

Spaghetti z tuńczykiem, serem i zielonym groszkiem

Gdy nie mamy zbyt dużo czasu aby ugotować obiad to możemy przygotować to danie. Robi się je bardzo szybko. Gotujemy makaron, wrzucamy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe. To danie jest bardzo smaczne i sycące. Polecam, ugotujcie.







 
 
 
 
Potrzebujemy:
 
30 dag makaronu spaghetti
 
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ( 25 dag )
 
pół puszki zielonego groszku
 
15 dag sera żółtego
 
sól do gotowania
 
1 łyżka oleju lub oliwy
 
ulubione suszone zioła ( bazylia, oregano, zioła prowansalskie )
 
kilka listów bazylii do dekoracji
 
 
 
 
Wykonanie pysznego makaronu z tuńczykiem:
 
 
 
1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
 
 
2. Ugotowany makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka wraz z olejem i odsączony groszek. Mieszamy.

3. Na talerze nakładamy porcje makaronu z tuńczykiem, posypujemy serem żółtym, oprószamy ziołami i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy. Smacznego życzę.
 
 
 

Moje rady:
 
Porcja dla 4 osób.
 
Można dać dwie puszki tuńczyka, jeżeli lubimy więcej.
 
Podajemy od razu po przygotowaniu.

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz