piątek, 3 listopada 2017

Kruche rogaliki z budyniem.

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na pyszne rogaliki, niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :)








Składniki:

Budyń:
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
4 łyżki cukru


Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 niepełna szklanka śmietany 12 % kwaśnej i gęstej

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rogalików
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.

2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.

3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników.

4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.

5. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików.

Rogaliki podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA  .


6 komentarzy: