Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
około półtorej szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
1. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
3. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
5. Przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
6. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
7. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz