wtorek, 10 marca 2015

Plecione bułeczki.

Takie bułeczki możemy upiec na śniadanie lub kolacje.Wychodzą idealnie chrupiące i pyszne. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Pieczcie domowe bułki. Zapraszam:)




 Składniki:

 Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
około półtorej szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła

Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy

1. Masło roztapiamy i lekko studzimy.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

3. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.


4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Następnie każdą część ciasta dzielimy na 3 części, z których toczymy wałeczki i zaplatamy warkocze.


5. Przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.


6. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.


7. Smacznego życzę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz