niedziela, 15 marca 2015

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem.

Bardzo pyszne i mięciutkie rogaliki.Kajmak bardzo pasuje do ciasta drożdżowego.Polecam z kubkiem herbaty lub filiżanką kawy.Zapewniam,że nie można się od nich oderwać.Zapraszam.




Składniki:

 Ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
5 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru


Dodatkowo:
pół puszki masy krówkowej (20 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,stopione masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie kroimy nożem na trójkąty,na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy rogaliki.
5. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
6. Po tym czasie rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz