czwartek, 4 stycznia 2018

Piernikowo- biszkoptowy tort z kremem i ciasteczkami.

Ten tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty, ma piernikowy smak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone. Tort bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka dodają mu uroku. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Polecam, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)







Składniki:

Biszkopty x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Ciasteczka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko

Krem:
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej
kilka łyżek gorącej wody ( tak około 3 )
przyprawa do piernika według uznania ( dałam 2 łyżeczki )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowe białe perełki

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Ciastka:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy żelatynę i ubijamy do połączenia się składników.

4. Przekładanie: Krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu tortu robimy taką jakby zaspę śnieżną z kremu i wkładamy w nią ciastka, również boki tortu obkładamy ciasteczkami. Cukrowymi perełkami dekorujemy tort według uznania. Tort odstawiamy do stężenia.

5. Podanie: Po tym czasie tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tort można pokroić na około 8 części.
Żelatyna powinna mieć temperaturę zbliżoną do kremu, inaczej zrobią się grudki.

Odkąd piekę i gotuję to wiem jak różne triki potrafią ułatwić w kuchni życie. W tym filmiku możecie zobaczyć jak sprawnie, równo i łatwo pokroić ciasto. Zapraszam do oglądnięcia:



 #beko #ciastojakzobrazka.

Ciasto jak z obrazka

7 komentarzy: