Najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam.Bardzo pyszny i słodki.Kajmak
idealnie pasuje do sera,do tego pyszna i delikatna pianka.Polecam do
kawy i zapraszam.
Składniki:
Ser:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
2 całe jajka
2 żółtka
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
niepełna szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
Pianka:
2 szklanki śmietany kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag )
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtku.
Do utartej masy dodajemy pozostałe składniki,budynie w proszku,proszek do pieczenia,ser i kajmak.Dokładnie ucieramy.
2. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej
papierem do pieczenia.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170
stopni.Upieczony sernik studzimy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy kajmak i wystudzoną żelatynę,dokładnie miksujemy.
4. Piankę wykładamy na sernik.Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy piankę.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Najlepiej na całą noc.
5.Smacznego.
Rady:
Zamiast śmietany kremówki możemy ubić dwie śmietany typu ,,Śnieżka''.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz