piątek, 27 marca 2015

Ucierany placek cytrynowy.

Delikatne w smaku ciasto,które cudownie pachnie cytrynowo.Zapraszam.




Składniki:
 1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
 1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
masło i bułka tarta do posmarowania formy

Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodawać stopniowo po 1 jednym jajku.Dokładnie ucierać.


 2.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.Cytrynę dokładnie umyć,zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok.

3. Do utartej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i sok z cytryny.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą o wymiarach 35 cm x 11 cm x 7 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.


 4.Upieczone ciasto przestudzić w formie.


5. Wyjąć z formy i smacznego.


6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz