Dzisiaj mam dla Was recepturę na trochę inną chałkę, bo ze śmietaną i smalcem. Moja chałka wyszła pyszna i bardzo mięciutka, bardzo puszysta, taka jak lubię. Uwielbiam
posmarowaną domową konfiturą i z kubkiem gorącej herbaty. Można upiec dwie miejsze chałki. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka śmietany 18 %
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki masła 82 %
2 jajka
1 płaska łyżka smalcu
Dodatkowo:
1 jajko
mąka tortowa do posypania stolnicy
Wykonanie pysznej chałki:
1. Masło i smalec roztapiamy i lekko studzimy.
2. Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka i
wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15
minut.
3. Do mąki dodajemy sól, pozostały cukier, jajka, śmietanę, wyrośnięte
drożdże, masło ze smalcem i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę
zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, następnie formujemy wałki i zaplatamy warkocz.
5. Tak wykonaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy
na około 10 minut żeby trochę podrosła. Po tym czasie smarujemy ją dokładnie roztrzepanym
jajkiem.
6. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia. Czas pieczenia może być dłuższy lub ktrótszy, zależy to od naszego piekarnika.
7. Upieczoną chałkę studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz