wtorek, 17 marca 2015

Domowa chałka drożdżowa

Dzisiaj mam dla Was recepturę na trochę inną chałkę, bo ze śmietaną i smalcem. Moja chałka wyszła pyszna i bardzo mięciutka, bardzo puszysta, taka jak lubię. Uwielbiam posmarowaną domową konfiturą i z kubkiem gorącej herbaty. Można upiec dwie miejsze chałki. Bardzo polecam.








 Potrzebujemy:
 
 
Na ciasto:
 
50 dag mąki tortowej
 
5 dag świeżych drożdży
 
3 łyżki cukru
 
1 kopiasta łyżka śmietany 18 %
 
pół szklanki ciepłego mleka
 
pół szklanki ciepłej wody
 
szczypta soli
 
2 łyżki masła 82 %
 
2 jajka
 
1 płaska łyżka smalcu 


Dodatkowo:

1 jajko

mąka tortowa do posypania stolnicy
 
 


Wykonanie pysznej chałki:
 

1. Masło i smalec roztapiamy i lekko studzimy.

2. Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka i wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

3. Do mąki dodajemy sól, pozostały cukier, jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże, masło ze smalcem i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.



 
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, następnie formujemy wałki i zaplatamy warkocz.



 
5. Tak wykonaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 10 minut żeby trochę podrosła. Po tym czasie smarujemy ją dokładnie roztrzepanym jajkiem.



 
 
6. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia. Czas pieczenia może być dłuższy lub ktrótszy, zależy to od naszego piekarnika.



 
7. Upieczoną chałkę studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę. 
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz