sobota, 14 marca 2015

Czekoladowe bezy.

Słodycz bez została przełamana gorzkim kakao i kwaśnym sokiem z cytryny.Idealne do pochrupania lub do kawy.Zapraszam.




Składniki:
 4 białka
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki kakao
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli

Wykonanie:
1. Do miski przekładamy zimne białka,dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
2. Następnie do białek wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru.
3. Do ubitych z białek z cukrem dodajemy kakao i sok z cytryny i bardzo dokładnie ubijamy.
4. Następnie szprycą lub łyżeczką formujemy niewielkie beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Przygotowane bezy pieczemy 20 minut,a następnie suszymy przez około 40 minut w lekko otwartym piekarniku,w temperaturze około 140-150 stopni.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz