czwartek, 12 marca 2015

Mleczne bułeczki z otrębami i płatkami owsianymi.

Przepis na bułeczki wymyśliłam z tego co było pod ręką.Bułeczki wyszły bardzo smaczne i dużo zdrowsze od kupnych.Idealne na kolacje lub śniadanie.Zapraszam.





Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki otrębów pszennych
1 jajko

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do mąki wbijamy jajko,dodajemy sól,wyrośnięte drożdże,płatki owsiane,otręby pszenne i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.


3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki.


4. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut,żeby bułeczki podrosły.


 5. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni.


6.Smacznego.

3 komentarze: