poniedziałek, 16 marca 2015

Ciasteczka ,, Smalcówki''

Zaletą tych ciasteczek jest to, że ciasto nie musi wyrastać, a wadą, że bardzo szybko po upieczeniu znikają. Dlatego zawsze piekę dużą porcję z jednego kilograma mąki.
Smalcówki są pyszne i półkruche. Polecam do popołudniowej kawy.





Potrzebujemy:


Na ciasto:

1 kg mąki tortowej

4 jajka

2 kostki smalcu ( 40 dag )

1 szklanka śmietany 12 % lub 18 %

10 dag świeżych drożdży

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

dowolna marmolada ( około 40 dag )

cukier puder do posypania



Wykonanie pysznych ciasteczek ,,Smalcówek'': 



1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem.


2. Następnie z wszystkich składników zagniatamy ciasto.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w pasy o boku około 8 cm. Na brzeg nakładamy marmoladę, zwijamy rulonik i odcinamy. Tak postępujemy z resztą ciasta. Ciasteczka układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 190.

4. Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

Moje rady:

Można użyć 1 kostkę smalcu ( 20 dag ) i 1 kostkę margaryny ( 20 dag ).

Jest to spora porcja, wyjdzie około 6 blaszek. Na każdej blaszce około 15 sztuk.




4 komentarze:

  1. hahaha, nazwa powala, ale czuję, że je zrobię, pójdę na kompromis i zrobię w proporcjach 0,5/0,5 z margaryną :), super są !

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym się zapytać ile porcji wyszło Ci z tego przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń