Przepis na to ciasto znalazłam na starej kartce z kalendarza,oczywiście
wprowadziłam do przepisu własne zmiany.Ciasto wyszło idealnie
pyszne.Pachnące sezamem i cynamonem.Ciasto podajemy na gorąco lub na
zimno.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
5 dag masła
3 łyżki cukru pudru
5 dag ziaren sezamu
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo:
2 twarde jabłka
cynamon
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,formujemy
prostokąt o wymiarach około 32 cm x 22 cm,następnie zaginamy dwu
centymetrowe brzegi.
3. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,kroimy w plasterki
4. Jabłka układamy na cieście i oprószamy cynamonem.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz