Biszkopt makowy:
3 jajka
12 dag mąki pszennej
10 dag maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
2 szklanki mleka
25 dag masła lub margaryny
5 łyżek cukru pudru
Kulki kokosowe:
10 dag wiórek kokosowych + 2 łyżki do obtoczenia
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
płatki kokosowe ( 5 dag )
Wykonanie:
1. Mak sparzyć,osączyć na sicie i zmielić.
2. Białka ubić na sztywno wsypać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i ubić,dodać mąkę ,proszek do pieczenia i mak,delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.
4. Budynie rozpuścić w pół szklanki mleka.Resztę mleka zagotować,wlać rozpuszczone budynie,pogotować do zgęstnienie,cały czas mieszając.Wystudzić.
5. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodawać ostudzony budyń ,dokładnie utrzeć.
6. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji i posmarowania wierzchu ciasta. Masą przełożyć biszkopt makowy.Wierzch posmarować odłożoną masą,wokół torcika wycisnąć rozetki.
7.Kulki: Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną.Mleko zagotować z cukrem ,wsypać wiórki,zagotować mieszając.Z ciepłej masy formować kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.
8. Kuleczki ułożyć na rozetkach.
9. Torcik oprószyć płatkami kokosowymi.
10. Torcik schłodzić w lodówce.
11.Smacznego.
Rady: Jeżeli nie mamy płatków kokosowych,można użyć wiórek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz