Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki suchego maku
3 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1 łyżka żelatyny
cukier puder do smaku
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać,dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Na koniec dodać mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową,o wymiarach 24 cm x 35 cm.
3. Biszkopt piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Z gorącego zdjąć papier i zawinąć w ściereczkę,wystudzić.
5. Kilka łyżek śmietany odłożyć do dekoracji.Na biszkopt rozsmarować śmietanę i zwinąć roladę.
6. Odłożoną śmietaną udekorować roladę wyciskając za pomocą szprycy rozetki.Gotową roladę wstawić do lodówki do stężenia.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz