Do przygotowania tych rogalików postanowiłam użyć mąki krupczatki.Dzięki
temu rogaliki zyskały ciekawy smak.Wyszły bardzo delikatne,kruche i
rozpływające się w ustach.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki mleka
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
pół puszki masy krówkowej ( 10 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Do miski dajemy suche składniki,następnie rozcieramy je opuszkami palców
z masłem,aż powstaną małe grudki,wbijamy jajko i wlewamy
mleko.Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 60
minut.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część wałkujemy na
posypanej mąką stolnicy i kroimy na sześć trójkątów.Na każdy trójkąt nakładamy
porcje kajmaku i zwijamy formując rogaliki.
3. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 24 rogaliki.
Ciasto należy delikatnie wałkować i zawijać ponieważ jest bardzo kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz