czwartek, 19 marca 2015

Mini chlebki z ziołami.

Duża ilość ziół w tych chlebkach sprawia, że są one bardzo aromatyczne. Żeby się o tym przekonać musicie koniecznie je upiec, a zapewniam, że warto. Takie pachnące ziołami pieczywo z chrupiącą skórką jest idealne na kolację. Zapraszam :)




Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy lub oleju
około 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki w proszku ostrej lub słodkiej
oliwa lub olej do posmarowania
papryka w proszku do posypania
mąka pszenna do podsypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i pół szklanki ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Do mąki dodać oliwę lub olej, wyrośnięte drożdże, sól i zioła, zagnieść mięciutkie ciasto, dolewając w razie potrzeby ciepłej wody. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby podrosło.

3. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i uformować podłużne chlebki, posmarować oliwą lub olejem i oprószyć papryką w proszku.

4. Chlebki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, żeby troszkę podrosły.

5. Następnie piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk chlebków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz