Duża ilość ziół w tych chlebkach sprawia, że są one bardzo aromatyczne. Żeby się o tym przekonać musicie koniecznie je upiec, a zapewniam, że warto. Takie pachnące ziołami pieczywo z chrupiącą skórką jest idealne na kolację. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy lub oleju
około 1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki w proszku ostrej lub słodkiej
oliwa lub olej do posmarowania
papryka w proszku do posypania
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i pół szklanki ciepłej
wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do mąki dodać oliwę lub olej, wyrośnięte drożdże, sól i zioła, zagnieść mięciutkie ciasto, dolewając w razie potrzeby ciepłej
wody. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w
ciepłe miejsce, żeby podrosło.
3. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i uformować podłużne
chlebki, posmarować oliwą lub olejem i oprószyć papryką w proszku.
4. Chlebki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, żeby troszkę podrosły.
5. Następnie piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk chlebków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz