Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
30 dag zmielonego białego sera ( u mnie chudy )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
dowolna twarda marmolada ( około pół szklanki )
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Podane składniki przekładamy do miski.
2. Zagniatanie: Następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.
3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kwadraty o boku około 6-7 cm.Na środek każdego kwadratu nakładamy trochę marmolady,unosimy cztery rogi do góry i zlepiamy.
4. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut,w temperaturze 180 stopni,do zrumienia.
5. Podanie: Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 3 blaszki ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz