Cynamonowe ślimaczki są przepyszne. Mięciutkie ciasto drożdżowe
przeplatane cynamonem. Przygotowane na maśle 82 %. U mnie obowiązkowo bardzo dużo cynamonu musi być w
takich ślimaczkach. Idealne z kubkiem kawy, herbaty, kakao czy mleka. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Można je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej ( 50 dag )
pół szklanki cukru
3 jajka
10 dag masła 82 %
szczypta soli
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
5 dag masła 82 %
cukier kryształ ( kilka łyżek )
cynamon mielony według uznania
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżowych ślimaczków:
1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy
czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 10-15 minut żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące, ani nie zimne. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy rozczyn, sól, utarte składniki i stopniowo podczas zagniatanie letnie masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zagniatam przez około 10 minut, chwilę w misce do połączenia się składników, a następnie wyrabiam na stolnicy lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest lśniące, gładkie i ładnie odchodzi od ręki. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego mleka. Przekładamy do miski i przykrywamy
ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie ślimaczków: Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą
część wałkujemy osobno na prostokąt, następnie smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem
według uznania.
4. Formowanie ślimaczków: Następnie ciasto zawijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
5. Pieczenie: Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
6. Podanie: Upieczone ślimaczki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być krótsze lub dłuższe, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Cynamonki znacznie urosną, dlatego dobrze jest zachować odstępy podczas pieczenia.
Z tej receptury wychodzi około 3-4 blaszki bułeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz