Przepis na ten chleb znalazłam w książce kucharskiej Domowe Wypieki,do
przepisu wprowadziłam własne zmiany.Chlebek wyszedł niezwykle
puszysty.Polecam na śniadanie lub kolację.Zapraszam.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )
1 szklanka ciepłej wody
2 dag drożdży
2 łyżki masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
mąka do posypania stolnicy
otręby pszenne do posypania foremki
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową ciepłej wody.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do mąki dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe
grudki,następnie dodajemy pozostałe składniki,jajko,sól,rozczyn i
stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut,aż będzie gładkie,następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie ciasto uderzamy kilka razy pięścią,żeby je
odgazować,formujemy bochenek i wkładamy do foremki posmarowanej masłem i
posypanej otrębami,o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
5. Chlebek pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony studzimy i kroimy w cienkie kromki.
6.Smacznego.
Rady:
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz