Z przepisu wychodzi około 14 małych bułeczek.Zapraszam.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
3 łyżki oleju
20 dag białego chudego twarogu
dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,połową mleka i wody,2 łyżkami mąki pszennej,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do mąki dodać sól,olej,wyrośnięte drożdże ,pokruszony ser i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie z ciasta formować małe okrągłe bułeczki i układać w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na pół godziny żeby bułeczki porosły.
4.Bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz