piątek, 20 marca 2015

Twarogowe bułeczki.

Jestem wielbicielką domowego pieczywa.Ciągle wymyślam jakieś nowe bułeczki.Te pyszne bułeczki z chrupiącą skórką są idealne na kolację lub śniadanie,najlepiej posmarowane masełkiem.
Z przepisu wychodzi około 14 małych bułeczek.Zapraszam.




Składniki:
 3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
3 łyżki oleju
20 dag białego chudego twarogu

dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,połową mleka i wody,2 łyżkami mąki pszennej,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Do mąki dodać sól,olej,wyrośnięte drożdże ,pokruszony ser i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.


3. Po tym czasie z ciasta formować małe okrągłe bułeczki i układać w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na pół godziny żeby bułeczki porosły.


 4.Bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz