Postanowiłam upiec ciasto owocowe. Jakie było moje zdziwienie gdy po
upieczeniu zobaczyłam ciasto. Pierwsza nazwa jaka przyszła mi do głowy to
wulkan. Ciasto wyszło pyszne,mięciutkie, po prostu idealne. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
10 dag mlecznej czekolady
100 ml mleka
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
pół szklanki borówek
pół szklanki czarnej porzeczki
pół szklanki czerwonej porzeczki
Do dekoracji:
cukier puder do posypania
gałązki porzeczek do dekoracji
Wykonanie:
1. Masło roztapiamy z cukrem i lekko studzimy. Czekoladę stapiamy w kąpieli
wodnej i również lekko studzimy. Owoce płuczemy, oczyszczamy i dokładnie
osuszamy.
2. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą
masę, następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: mąkę z proszkiem
do pieczenia, czekoladę, wiórki kokosowe, mleko i masło z cukrem.
3. Na koniec wsypujemy owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do
tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami porzeczek.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
Prawdziwy wulkan smaku-mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i zapewniam,że ciasto było pyszne;)
OdpowiedzUsuń