niedziela, 19 lipca 2015

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym.

Marynata sprawia,że żeberka są bardzo aromatyczne i soczyste.Możemy je podać z ziemniaki lub kaszą.Ja podałam z kaszą i wyszło bardzo pysznie.Zapraszam.


Składniki:
 1 kg żeberek
przyprawa do żeberek w miodzie

Marynata:
10 łyżek ketchupu łagodnego
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki miodu prawdziwego
4 ząbki czosnku
3 duże cebule
3 suszone pomidory
szczypta pieprzu mielonego
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,płuczemy,dokładnie osuszamy,dzielimy na mniejsze części.Następnie nacieramy przyprawą do żeberek i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.


2. Cebule i czosnek obieramy,następnie kroimy:cebule w piórka,czosnek w drobną kosteczkę,a pomidory suszone w paski.Składniki marynaty dokładnie za sobą mieszamy.


 3.Następnie żeberka wkładamy do marynaty,dokładnie mieszamy,żeby całe były przykryte i odstawiamy na kolejne pół godziny w chłodne miejsce.


4. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do formy żaroodpornej.


5. Następnie mięso pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 stopni,od czasu do czasu mieszamy,żeby mięso było cały czas w zalewie.Upieczone podajemy.


 6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz