piątek, 31 lipca 2015

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Przepis znalazłam w starym zeszycie,oczywiście wprowadziłam do niego własne zmiany.Jest to pyszna propozycja na obiad.Warzywa zapieczone w masie śmietanowej są pyszne.Ciasto drożdżowe sprawia,że danie jest bardziej syte.Smakuje również na zimno.Polecam na obiad lub kolację.Zapraszam:)




 Składniki:
 Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka masła lub margaryny

Farsz:
40 dag marchewki
40 dag selera
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
20 dag sera żółtego
półtorej szklanki śmietany 12 %
2 jajka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:
1. Warzywa obieramy,płuczemy i osuszamy.Marchewki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę,a cebulę w cienkie półplasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wrzucamy marchewkę i seler,całość smażymy do miękkości.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,studzimy.


2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy,dodajemy śmietanę,starty ser i zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy.


3. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku,wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy) ,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej ,zagniatamy ciasto.Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną.


4. Do przestudzonych warzyw wlewamy masę śmietankową i dokładnie mieszamy.


5. Na ciasto wykładamy farsz.


6. Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.


6.Smacznego.

1 komentarz: