Składniki:
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
około 10 sztuk moreli
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mleko i olej.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Morele płuczemy i dokładnie osuszamy,usuwamy pestki ,a owoce kroimy na 4 części.Przygotowane owoce układamy na cieście.
3.Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4.Ciasto studzimy,wyjmujemy z formy,oprószamy cukrem pudrem ,kroimy i podajemy.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz