środa, 15 lipca 2015

Owocowy murzynek z kremem mascarpone.

Niezwykle pyszne ciasto. Czekolada,lekko kwaśne owoce i serek mascarpone to bardzo pyszne połączenie. Do tego ciasto ładnie się prezentuje na stole, więc z powodzeniem możemy je upiec dla gości. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Zapraszam :)




Składniki:

Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jajka
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
pół szklanki czarnej porzeczki
pół szklanki czerwonej porzeczki

Dodatkowo:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżki mleka

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i kakao, następnie gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia i połączenia się składników. Masę studzimy. Z przestudzonej masy odlewamy pół szklanki i odkładamy. Do czekoladowej masy wbijamy jajka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki. Delikatnie mieszamy.


 2. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


3. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z blaszki.


4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku.


5. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż i przekładamy serkiem mascarpone. Odłożoną masę czekoladową przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Lekko studzimy i smarujemy ciasto.


6. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

7. Smacznego życzę.

Rady:
Po za sezonem możemy użyć mrożonych owoców.
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz