Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jajka
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
pół szklanki czarnej porzeczki
pół szklanki czerwonej porzeczki
Dodatkowo:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżki mleka
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i kakao, następnie gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia i połączenia się składników. Masę studzimy. Z przestudzonej masy odlewamy pół szklanki i odkładamy. Do czekoladowej masy wbijamy jajka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki. Delikatnie mieszamy.
3. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z blaszki.
4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku.
5. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż i przekładamy serkiem mascarpone. Odłożoną masę czekoladową przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Lekko studzimy i smarujemy ciasto.
6. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.
7. Smacznego życzę.
Rady:
Po za sezonem możemy użyć mrożonych owoców.
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz