czwartek, 2 lipca 2015

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

Bardzo pyszne gołąbki,w tej wersji są ulubionym daniem mojej rodziny.Są lekkie,takie w sam raz.Z przepisu wyszło mi 14 gołąbków.
Gdy dodamy ocet do gotowania kapusty na gołąbki,liście nie będą nam pękały przy zawijaniu.Ocet nie będzie wyczuwalny.Zapraszam.




Składniki:
 1 średnia główka młodej kapusty
30 dag ryżu
2 cebule
35 dag dobrej kiełbasy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu 10 %
olej do smażenia
pół szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła

sos:
1 mała cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany 12 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
koperek ( dowolna ilość )

Wykonanie:
1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści,następnie wycinamy głąb.W dużym garnku gotujemy wodę,dodajemy ocet i wkładamy kapustę.Gotujemy aż liście lekko zmiękną i je stopniowo zdejmujemy z główki. Liście studzimy i ścinamy nożem grubsze części.


2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie,miękki osączamy z wody i przekładamy do miski. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Kiełbasę również cieniutko obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości i zrumienienia,na koniec dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.Usmażone składniki przekładamy do ryżu,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na chwilę,żeby ryż się zaparzył.


3. Na przygotowane liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.


4. Przygotowane gołąbki układamy w garnku,na spód dodajemy masło,podlewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.


5. Sos:cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie przesmażamy na maśle ( nie rumienimy ) , zalewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości.Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody,dodajemy śmietanę i mieszamy. Gdy cebula będzie miękka dodajemy przecier pomidorowy,wlewamy śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i gotujemy chwilę do zgęstnienia.


6. Na talerze nakładamy porcje gołąbków,polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz