Bardzo pyszne gołąbki,w tej wersji są ulubionym daniem mojej rodziny.Są lekkie,takie w sam raz.Z przepisu wyszło mi 14 gołąbków.
Gdy dodamy ocet do gotowania kapusty na gołąbki,liście nie będą nam pękały przy zawijaniu.Ocet nie będzie wyczuwalny.Zapraszam.
Składniki:
1 średnia główka młodej kapusty
30 dag ryżu
2 cebule
35 dag dobrej kiełbasy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu 10 %
olej do smażenia
pół szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
sos:
1 mała cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany 12 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
koperek ( dowolna ilość )
Wykonanie:
1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści,następnie wycinamy głąb.W dużym
garnku gotujemy wodę,dodajemy ocet i wkładamy kapustę.Gotujemy aż liście
lekko zmiękną i je stopniowo zdejmujemy z główki.
Liście studzimy i ścinamy nożem grubsze części.
2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie,miękki osączamy z wody i przekładamy do
miski.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.Kiełbasę również cieniutko obieramy i
drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości i
zrumienienia,na koniec dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.Usmażone
składniki przekładamy do ryżu,przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem.Dokładnie mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na chwilę,żeby ryż
się zaparzył.
3. Na przygotowane liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.
4. Przygotowane gołąbki układamy w garnku,na spód dodajemy masło,podlewamy
gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.
5. Sos:cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie przesmażamy na maśle ( nie
rumienimy ) , zalewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości.Mąkę
mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody,dodajemy śmietanę i mieszamy.
Gdy cebula będzie miękka dodajemy przecier pomidorowy,wlewamy
śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i gotujemy
chwilę do zgęstnienia.
6. Na talerze nakładamy porcje gołąbków,polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz