niedziela, 12 lipca 2015

Klopsiki w młodej kapuście.

Bardzo smaczne danie i bardzo syte.Pyszne i aromatyczne.Możemy je podać z ziemniaczkami.Zapraszam.



Składniki:
 Klopsiki:
50 dag łopatki wieprzowej
2 jajka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawa do mięsa mielonego
pieprz mielony
1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
bułka tarta do obtoczenia ( 3-4 łyżki )
olej do smażenia

Dodatkowo:
1 młoda kapusta
2 cebule
1 duża marchewka
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
szczypta mielonego kminku
zioła prowansalskie do smaku
przyprawa do bigosu i dań z kapusty
koperek według uznania

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy następnie mielimy w maszynce razem z obraną cebulą i czosnkiem.Do mięsa dodajemy odciśnięta bułkę i wbijamy jajka,następnie dodajemy przyprawy do smaku i wyrabiamy masę mięsną.Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.
2. Następnie przygotowane klopsiki smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju.
3. Warzywa oczyszczamy,obieramy,płuczemy i osuszamy.Kapustę drobno kroimy,marchewkę w talarki ,a cebulę w piórka.Warzywa przekładamy do garnka,zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości.Gdy kapusta będzie miękka nadmiar wody wylewamy.
4. Do miękkiej kapusty dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę,dodajemy klopsiki i posiekany koperek,przyprawiamy do smaku przyprawami i chwilę jeszcze dusimy cały czas mieszając.
5. Danie podajemy gorące.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz