Od czasu do czasu uwielbiam taki rosołek,oczywiście z makaronem domowej roboty.Polecam na niedzielny obiad.Zapraszam.
Składniki:
Makaron:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Dodatkowo:
pół wiejskie kury
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
pół cebuli
kawałek zielonej części pora
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki (dowolna ilość )
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy
sól.Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół
godziny.
Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w
prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
2. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół
godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie
posklejał.Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
4. Warzywa obieramy i płuczemy.Marchewki i pietruszki kroimy w słupki.Cebulę opalamy nad palnikiem,por zostawiamy z całości.
5. Mięso dokładnie oczyszczamy,dzielimy na mniejsze części ,płuczemy i
osuszamy,następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą,dodajemy
przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości.Na koniec
przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
6. Na talerze nakładamy porcja makaronu i nalewamy rosół.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Podajemy gorące.
7.Smacznego:
Rady:
Mięso możemy użyć do drugiego dania.
Jak ja uwielbiam taki domowy rosół, mogłabym jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię od czasu do czasu,ale obowiązkowo z domowym makaronem:)
OdpowiedzUsuń