wtorek, 14 lipca 2015

Zupa krem z kalafiora.

Uwielbiam takie warzywne zupki.Ta jest bardzo pyszna,pachnąca warzywami.Polecam na lekki obiad.Zapraszam.




Składniki:
 1 średni kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego pora
1 płaska łyżka masła
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
2 szklanki bulionu z warzyw

Wykonanie:
1. Warzywa oczyszczamy,obieramy i kroimy na mniejsze części.W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości warzyw.
2. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy natkę pietruszki.Następnie zupę miksujemy,aż będzie gładka.
3. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy.

Rady:
 Ilość bulionu zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.Z przepisu wychodzi około 1 litr zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz