Tak upieczone udka są bardzo aromatyczne i mięciutkie,do tego pyszne
warzywa.Danie możemy podać z ryżem ugotowanym na sypko lub
makaronem.Wyszło bardzo smacznie.Zapraszam.
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 duże marchewki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
sól do smaku
3-4 łyżki oleju
papryka słodka mielona
zioła prowansalskie
suszona bazylia
zioła czosnek staropolski
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie nacieramy olejem
i ziołami i przyprawami według uznania.Odstawiamy na co najmniej pół
godziny
2. Warzywa obieramy i płuczemy,następnie kroimy na mniejsze części.
3. Udka i warzywa wkładamy do woreczka do pieczenia,woreczek zapinamy i nakłuwamy widelcem,układamy w formie do pieczenia.
4. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut,do
miękkości.Pod koniec pieczenia rozcinamy woreczek,żeby mięso się ładnie
zrumieniło.Pod koniec pieczenia warzywa oprószamy do smaku
solą.Podajemy.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz