środa, 22 lipca 2015

Ogórki konserwowe.

Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, warto przygotować kilka słoików ogórków na zimę. Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania, albo tak po prostu je sobie pochrupać, sprawdzą się też na kanapki. A z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące. Ja robię w takich średnich słoiczkach. Z tej marynaty korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłam. Zachęcam do robienia własnych przetworów :)

 




Składniki:

Zalewa:
pół szklanki octu 10 %
3 szklanki wody
6 łyżeczek cukru
5 łyżeczek soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego


Dodatkowo:
około 2 kg ogórków ( najlepiej jednakowej wielkości )
koper


Wykonanie:

1. Składniki zalewy przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.

2. Ogórki i koper płuczemy i dokładnie osuszamy.

3. Do umytych i suchych słoików wkładamy ogórki i koper. Następnie zalewamy zimną zalewą i zakręcamy.

4. Słoiki gotujemy około 5 minut od zagotowania na małym ogniu. Następnie studzimy i przenosimy do spiżarni.

5. Smacznego.


Rady:
Zalewy wystarcza na 4 litrowe słoiki.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Najlepiej wybierać małe ogórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz