niedziela, 19 lipca 2015

Rożki z kabanosem i serem żółtym.

Takie rożki możemy upiec na przekąskę.Smakują na zimno jak i gorące zaraz po upieczeniu.Przed podaniem możemy je udekorować ketchupem.Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.Zapraszam.





Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ciepła woda ( kilka łyżek )
2 łyżki oleju

Farsz:
10 dag sera żółtego
10 dag kabanosów
zioła prowansalskie
rozmaryn suszony
papryka słodka mielona

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
papryka słodka mielona do posypania
olej do posmarowania


Wykonanie:
1.Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.


2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Kabanosy kroimy w kosteczkę.Następnie ser i kabanosy mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku papryką,ziołami prowansalskimi i rozmarynem.


3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,kroimy na kwadraty.Na każdy kwadrat nakładamy porcje farszu,składamy na pół zlepiając brzegi.Każdy rożek trójkącik smarujemy olejem i posypujemy papryką.


4. Przygotowane rożki układamy na blasze do pieczenia.


5. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


6.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ale fajna przekąska! Choć mi to by i na obiad wystarczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie akurat były na obiad,ale bardzie pasuję na jakąś przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń