Takie rożki możemy upiec na przekąskę.Smakują na zimno jak i gorące
zaraz po upieczeniu.Przed podaniem możemy je udekorować ketchupem.Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ciepła woda ( kilka łyżek )
2 łyżki oleju
Farsz:
10 dag sera żółtego
10 dag kabanosów
zioła prowansalskie
rozmaryn suszony
papryka słodka mielona
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
papryka słodka mielona do posypania
olej do posmarowania
Wykonanie:
1.Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Kabanosy kroimy w
kosteczkę.Następnie ser i kabanosy mieszamy ze sobą i przyprawiamy do
smaku papryką,ziołami prowansalskimi i rozmarynem.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,kroimy na kwadraty.Na każdy
kwadrat nakładamy porcje farszu,składamy na pół zlepiając brzegi.Każdy
rożek trójkącik smarujemy olejem i posypujemy papryką.
4. Przygotowane rożki układamy na blasze do pieczenia.
5. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
6.Smacznego.
Ale fajna przekąska! Choć mi to by i na obiad wystarczyły :)
OdpowiedzUsuńU mnie akurat były na obiad,ale bardzie pasuję na jakąś przekąskę:)
OdpowiedzUsuń