Wykonanie masła orzechowego jest bardzo proste,zamiast kupować w sklepie
warto przygotować własne domowe,bo takie jest najlepsze.Ja
przygotowałam wersję na słodko z prawdziwym miodem,ale możemy
przygotować na słono,wystarczy użyć solonych orzeszków lub masło
posolić.Zapraszam:)
Składniki:
50 dag orzeszków ziemnych ( bez łupin )
miód prawdziwy
Wykonanie:
1. Orzechy wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika,prażymy kilka
minut w temperaturze 180 stopni.Podczas prażenia orzechy często
mieszamy i pilnujemy ,żeby się nie przypaliły.
2. Uprażone orzechy lekko studzimy,powinny być dobrze ciepłe,ale nie
gorące.Następnie miksujemy je w blenderze do odpowiedniej
konsystencji,dodajemy miód do smaku.
3. Przygotowane masło przekładamy do słoiczka.
4.Smacznego.
Pychota! Polecam jeszcze takie masełko zrobić z nerkowców w wersji na słono :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam masło orzechowe i na słono i na słodko.Następnym razem zrobię jak radzisz z nerkowców.
Witam, nominowałam Cię do zabawy w Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę, zapraszam :) http://rudawkuchni.bloog.pl/id,350200731,title,Liebster-Blog-Award,index.html
Dziękuję Justyna,to już moja trzecia nominacja w tym miesiącu:)
UsuńZaraz zaglądnę do Ciebie:)