Składniki:
Ciasto:
1 jajko
100 ml mleka
około 7 łyżek mąki pszennej
sól do smaku
Dodatkowo:
1 średni kalafior
sól do gotowania
masło do smażenia
pół szklanki bułki tartej
Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na większe różyczki,płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( nie może być za bardzo rozgotowany ) ,następnie odcedzamy i studzimy.
2. Składniki przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek dość gęste ciasto.
3.Przygotowany kalafior zanurzamy w cieście ,a następnie obtaczamy w bułce tartej.
4.Na patelni rozgrzewamy masło,smażymy na nim kalafior na rumiano ze
wszystkich stron.Usmażony kalafior osączamy na papierowym ręczniku z
nadmiaru tłuszczu.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz