sobota, 4 lipca 2015

Kalafior smażony w cieście.

Bardzo smaczny kalafior.Przygotowany w tej wersji jest bardzo syty,ja podałam z młodymi ziemniaczkami.Zapraszam.



Składniki:
 Ciasto:
1 jajko
100 ml mleka
około 7 łyżek mąki pszennej
sól do smaku

Dodatkowo:
1 średni kalafior
sól do gotowania
masło do smażenia
pół szklanki bułki tartej

Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na większe różyczki,płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( nie może być za bardzo rozgotowany ) ,następnie odcedzamy i studzimy.



2. Składniki przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek dość gęste ciasto.




3.Przygotowany kalafior zanurzamy w cieście ,a następnie obtaczamy w bułce tartej.


 4.Na patelni rozgrzewamy masło,smażymy na nim kalafior na rumiano ze wszystkich stron.Usmażony kalafior osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz